Los Angeles

House With Clear Shapes And A Complex Entrance


Equipped with electricity, water and heating, this sculpture offers living space for up to four people. In its form, materiality and spatial structure, it proposes a specific relationship between 'interior' and 'exterior'.

The design of House With Clear Shapes And A Complex Entrance is developed from a conceptual floor plan with a sequence of four spaces. The entrance space, with its airlock-like door, the passage space, staircase, and lastly, the final interior space, create a spatial composition from the outside into the inside.

The body of the House With Clear Shapes And A Complex Entrance consists of two stacked geometric volumes – the lower one triangular, the upper one square. The interior spaces result from the overlapping and intersection of these simple forms. The elementary 'functions' (entrance, passage, stairs) of the spaces are determinant for the respective design, and for the selection of material, color or the conception of the lighting.
In the interior of the House With Clear Shapes And A Complex Entrance there are no walls other than those arising from the overlapping of the two volumes.

The House With Clear Shapes And A Complex Entrance was realized in close cooperation with the architectural office Studio Nitsche.

  • Photos: Nicolas Wefers